Search
Close this search box.

Massan

Massan

1. Massahantering

Pappersmassan transporterades på järnvägsvagnar till hamnen där den lagrades i tre stora ”massaskjul” i väntan på vidare transport med båt. Arbetet var tungt. Balarna som vägde närmare 200 kg /styck lyftes med speciella järnkrokar och lastades på kärror och stålhjul.

2. Meskranen (1940-talet)

På bilden från vänster Karl Boström ”Spelmanskalle” -kranskötare, Helge Bäckström, Henry ”Mulle” Jansson och Gustav Söderström – lokförare

3. Lastning av massa

På bilden fylls en lastångares lastrum med massa. Nere i lastrummet sliter stuvare med att få balarna på plats. Vid vinschen längst till höger ”Den odödlige” Bergström. Närmare 12 000 ton massa lastades ut år 1930.

4. Spritcisternerna

Det var på spritcisternerna tid. Fora med massavagnar. Varpankaret ligger på samma plats idag drygt 50 år senare. (2003)

5. Meskranen

På bilden från 50-talet ser vi meskranen och de tre massamagasinen. I förgrunden flottlagd massaved för transport till Husum eller Alfredshem.

6. Kalö (Vbm)

1948 lades massafabriken i Robertsfors ned. Fabrikens maskiner monterades ner och såldes till Sydamerika. På bilden ser vi John Jennings som bogserar ut pråmar till Kalö.

7. Massatransport (1940-tal)

Här ser vi loket ”Trean” på väg till hamnen med last av massa och timmer.

8. Lossning av massabalar (1940-tal) (Vbm)

På bilden ser vi hur vagnarna som står i högbanan lossas och balarna läggs på plats nere i magasinet. Till vänster KB – faktor Karl Brändström – som alltid rak i ryggen.

9. Interiör från massamagasinet (1940-tal)

Massahanteringen var ett tungt jobb. Balarna vägde närmare 200 kg. Arbetarna fr v Arvid Lundström, Manfred Jonsson, Holger Bäckström, Edvin Åberg, Andor Jonsson. Sittande: Sigvard Johansson, Oskar Åström, Hilding Wallmark, Magnus Holmström, Kalle Boström, Ture Lindberg och Viktor Larsson.

10. ”Den sista balen” (1949) (Vbm)

På bilden ser vi ångaren Kalö, som lastar pannorna från massafabriken för transport gill Missiones i Sydamerika. I stort sett all utlastning skedde på den här tiden via pråmar.